Doorgaand verkeer

Hijgend start ik de auto. Zweet parelt op mijn voorhoofd, ik voel hoe de druppeltjes langzaam langs mijn slapen naar beneden rollen. Mijn rug is plakkerig nat en koud, gauw zet ik de verwarming hoog. Terwijl ik de weg opdraai, verwens ik mezelf voor de zoveelste keer. Wie verdwaalt er dan ook tijdens het hardlopen?

Dat ik toch al in de Zwolse wijk Westenholte moest zijn, was voor mij een goede aanleiding om thuis al de loopschoenen aan te trekken. Verandering van omgeving doet immers lopen en zo vlakbij de IJssel en de Vreugderijkerwaard was vast veel moois te zien. De vorige – en enige – keer dat ik hier liep, vloog er zelfs een ijsvogel voor me uit. Misschien zou hij er weer zijn?

WinterOpgetogen vertrok ik op mijn nieuwe schoenen de mist in. Het was koud, de temperatuur lag rond het vriespunt, maar dat mocht de pret niet drukken. Juist zo’n verstilde wereld kan de prachtigste beelden en ervaringen opleveren. Eén minpuntje: ik mocht maar een klein stukje lopen, want ik had beloofd op tijd thuis te zijn. Mijn man moest nog weg en de jongste dochter kon niet alleen blijven. Ach, vijf mooie kilometers zijn ook de moeite waard.

De ronde die ik de vorige keer liep, was het dubbele daarvan, dus moest ik flink inkorten. De ijsvogel had ik toen gezien bij het water dat om de wijk heen liep, dus daarmee beginnen leek me een goed plan. Veel wandelaars en hardlopers, maar bijzonder weinig ijsvogels later, was ik aan de andere kant van de wijk. Hier ergens links, dan weer rechts en vervolgens rustig rechtdoor, dan zou ik weer bij mijn beginpunt uitkomen, zo berekende ik.

Toen bleek dat je in een jaren ’70- en ’80-wijk niet op je gevoel of berekeningen af moet gaan. De straatjes kronkelen als gekookte spaghetti en voor ik er erg in had, liep ik langs een punt dat me wel erg bekend voorkwam. Hé, hebben ze hier ook water? dacht ik eerst nog. Daarna drong pas tot me door dat ik terug was op een plek die ik al veel eerder gepasseerd had.

SpinnenwebRechtsaf dan maar, want teruglopen was te ver. Maar daarna? Doorgaand verkeer moest nog verder naar rechts, vertelde een bord me, maar ik was ervan overtuigd dat ik links moest. Met iets minder vertrouwen dan aan het begin, vervolgde ik mijn weg langs de huizen en straten die allemaal veel te veel op elkaar leken.

Als ik eerst maar het winkelcentrum vond, dan zou ik van daar de weg terug kunnen vinden. Eindelijk zag ik de supermarkt. Herkenning! Dan moest ik nu vast naar links. Of naar rechts. Doorgaand verkeer moest rechtdoor. Best, als ik maar op tijd bij de auto kwam. Behalve mijn eigen gehijg voelde ik nu ook dat van mijn man in mijn nek. Hij zou terecht boos worden als ik niet op tijd thuis zou zijn.

WoonwijkIk versnelde en vervloekte alle stomme straatjes. Ik wilde geen bordjes Doorgaand verkeer, ik wilde Einde woonwijk en Berbers auto. De opvallende fietsersbrug die vóór me verscheen, bezorgde dan ook een dubbel gevoel: eindelijk een punt dat ik kende, maar tevens een punt dat veel verder van de start lag dan ik wilde.

Een laatste sprintje door de mist – had ik een halfuur geleden echt nog tijd om bij de schoonheid daarvan stil te staan? – tot ik uitgeput bij de auto kwam. Geen tijd om uit te lopen, te rekken of te strekken, alleen om in te stappen en naar huis te rijden. Volgende keer loop ik wel weer bij huis. Minder spannend misschien, maar wel veel relaxter.

3 reacties

  1. Wat lijkt me dat vreselijk…. Ik vind het altijd naar als je denkt dat je er bijna bent, en dan per ongeluk nog een dubbele afstand moet doen of zulks.. ( overigens is vijf kilometer voor mij niet het ‘kleine stukje’ maar een hele ronde… daar moest ik dan ook maar eens iets aan gaan doen.. )

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s