Vogelboom

‘Leuk dat jullie er zijn, kom erin!’ Jehudi zwaait de deur open en begroet ons hartelijk. Flip loopt kwispelstaartend om ons heen. ‘Alles wat aan de muren hangt, is te koop. De tekeningen, de schilderijen en lino-afdrukken. En natuurlijk ook het driedimensionale werk. Ik ga zo koffie voor jullie zetten, maar ik moet eerst de wc nog even schoonmaken.’

Enkele dagen geleden heeft Jehudi op Facebook aangekondigd alle kunstwerken die hij heeft gemaakt te willen verkopen. Niet uit eigenbelang, maar om de opbrengst te schenken aan Because We Carry, zodat die organisatie vluchtelingen van het afgebrande kamp Moria kan helpen. Het levert hem honderden likes en bergen reacties op: kunst kopen en een goed doel steunen blijkt een geweldige combinatie.

Door de gang, behangen posters die eerdere tentoonstellingen aankondigen, lopen we langs enkele schilderijen naar de woonkamer, die voor vandaag is omgetoverd tot een gezellig rommelige galerie. Jehudi’s appartement ligt, staat en hangt vol collages, schilderijen, pentekeningen en andere kunstwerken.

Ik kijk mijn ogen uit terwijl ik door de enorme stapels werk blader. Zou er nog een vogelboom tussen zitten, zo’n typische Jehuditekening? Of misschien een vogelschilderij? Maar die linodruk van een neushoorn is ook gaaf. De collages met oude locomotieven! En dat kamerscherm met eenogige hazen!

Flip lijkt langzaamaan te wennen aan de drukte om hem heen. Net liep hij nog onrustig door de kamer, nu zoekt hij een plekje op de bank. Ik neem een kop koffie aan en ga ook zitten; even ontprikkelen. Ik heb al een stapeltje met werken gekozen die ik misschien wil kopen. Maar er is nog zo veel meer te zien! Knipgedichten (helaas niet te koop), lange rijen cd’s, bekers en potjes met pennen, stiften en penselen…

Op tafel ligt, tussen de lege koffiekopjes, een handgeschreven overzichtje met namen van andere bezoekers; conform de coronarichtlijnen zijn het er maximaal vijf per half uur. Hoewel het kiezen van de mooiste werken me zwaar valt, ben ik blij dat we al vroeg gekomen zijn: we hébben tenminste iets te kiezen!

Aan het eind van de middag plaatst Jehudi een nieuw bericht op Facebook. Het is vandaag zó goed gegaan, dat hij door bijna al zijn werk heen is. De geplande verkoop van volgende week gaat dan ook niet door. Tevreden kijk ik naar mijn eigen vogelboom en de andere schilderijen die ik gekocht heb. Ruim 1600 euro voor Moria en kunst in de huizen. Wat heeft Jehudi een geweldige prestatie geleverd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s