Verrassing

‘Dames! Komen jullie even helpen?’ Met vragende gezichten lopen de meiden naar buiten. ‘Hier,’ zeg ik. ‘Dit zijn verrassingszonnebloempitten. Jullie mogen ze verstoppen.’ Enthousiast gaan ze op zoek naar lege plekjes in de tuin, waar er echter bijzonder weinig van zijn.

Vlak voor Pasen hadden de meisjes op school zonnebloempitten gekregen. Het plan om ze in de grond te stoppen lag er al heel lang, maar de uitvoering daarvan liet steeds op zich wachten. Nu is het dan zo ver. En als we toch bezig gaan, kunnen we net zo goed al het andere bloemzaad dat ik verzameld heb zaaien.

Het is niet de eerste keer dat ik plannen maak om in de tuin bezig te gaan. Getuige de data op de zakjes heb ik dat de afgelopen jaren vaker gedaan, maar is het daar ook steeds bij gebleven. Veel bloemzaad blijkt over datum, maar zou dat echt erg zijn? Samen met mijn dochters pak ik de lege potten erbij. Dan gaan we aan de slag.

Aarde scheppen zijn ze al gauw zat, maar bloemen uitzoeken vinden ze wel erg leuk, vooral de jongste. ‘Deze wil ik, mam!’ zegt ze wanneer ze de korenbloemen ziet. ‘En deze! Die ook!’ Ik heb van alles: asters, Spaanse margrieten, lobelia’s en passiebloemen. ‘Kijk! Pompoen!’ roept mijn meisje stralend.

We vullen pot na pot na pot, maar al gauw is duidelijk dat er meer zaden dan potten en aarde zijn. De bijen- en vlindermix strooien we dus uit in de border voor huis. De wildebloemenmix krijgt een plekje in de achtertuin, net als het papaverzaad. Op het terras staan vijftien potten met aarde en nog te vervullen beloftes; ik ben benieuwd wat er allemaal gaat groeien.

Net wanneer de meiden klaar zijn met het verstoppen van de verrassingszonnebloempitten en ik de geknoeide modder van de tegels de tuin in heb geveegd, zie ik nog een zakje tomatenzaadjes. Vlug pak ik een extra pot en nieuwe aarde, want deze zaadjes moeten natuurlijk de grond in. Daarna zet ik hem naast de potten met courgette en basilicum die ik net al heb gezaaid. En zal ik ook niet de peterselie…?

Tevreden kijk ik even later naar de verzameling potten op de grond. Kom maar op met die fleurige verrassingen!

2 reacties

  1. Wat leuk ! Ik hoop dat jullie meer geduld hebben dan ik – ik moet echt elke dag even kijken of het al opschiet…. Hier trouwens ook een verrassing wat het gaat worden, want ik heb werkelijk geen idee meer wat voor bloemzaad er allemaal de grond in is gegaan…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s