Woorden bij de wijn

Creatief met taal - Hema wijnWarme zonnestralen op een aangename voorjaarsmiddag. Je zit met vrienden of je partner in de tuin of op het balkon. Toastje erbij, chipje, glaasje wijn… Denk jij dan ook aan de liefde, aan het leven en aan het uitbundig vieren van die twee? Ik niet.

Creatief met taal - wijn LifeToch zouden we dat wel moeten doen, getuige de wijnflessen die tegenwoordig in de winkels staan. De klassieke afbeeldingen van Franse chateaus maken steeds vaker plaats voor woorden. Losse begrippen en korte zinnen die ons een goed gevoel moeten geven, nog voor we de wijn ontkurkt hebben. Of, beter passend bij de flessen die vooral verkocht worden: voor we de dop hebben losgeschroefd.Creatief met taal - wijn Stormhoek

De ontwerpers van deze flessen zullen zich gericht hebben op vrouwen, voornamelijk op de types die toch al graag alles benoemen, met steigerhouten begrippen als ‘home’ en ‘love’ in hun vensterbank. Aan het eind van de zomer kunnen die whitewash exemplaren plaatsmaken voor een verzameling lege wijnflessen met woorden die net zo nietszeggend zijn als de kreten die er nu staan. ‘Life!’ ‘Celebrate!’

Bij wijn horen blijkbaar woorden. En is jouw favoriete tekst nog niet opgenomen zijn in het steeds groter wordende assortiment tekstuele flessen? Geen nood, daar heeft Stormhoek al iets op gevonden: etiketten die niet alleen uitgerust zijn met vele zoete woorden, maar ook met een beschrijfbaar vlak en een stift, zodat je er zelf nog meer onzin aan toe kunt voegen.

Natuurlijk geniet ik van een glas wijn. Bij voorkeur drink ik dat samen met mijn man of met vrienden. Tegen chips, een toastje en een aangename voorjaarszon heb ik evenmin bezwaar. Maar die etikettenhype begrijp ik niet. Misschien ben ik wel te veel in mijn studententijd blijven hangen: als de wijn goed smaakt en hij niet te veel kost, ben ik tevreden. Dat etiket doet er niet toe.

Berber Bouma

Eén reactie

  1. OMG…. Ook al op wijnflessen ? Tegenwoordig zie je die ‘lieve, inspirerende woorden’ in ‘unieke typografie’ echt overall op…. ( waardeverlies is dat dan toch ? zo raken die arme woorden straks nog echt betekenisloos en onbruikbaar ! )

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s