De beste nummer 1

Als je pretendeert de beste te zijn, kun je dat eenvoudig laten weten door te stellen: ‘Ik ben de beste.’ Maar als je niet alleen de beste, maar ook de leukste, goedkoopste of verstandigste denkt te zijn? Of als geen van die begrippen van toepassing is, maar je toch iets positiefs over jezelf zeggen wilt? Dan claim je de nummer 1 te zijn.

Creatief met taal - Nr. 1 van NLNiet dat de nummer 1 beter is dan de beste, de kreet is populairder. Kennelijk is dat als reden al genoeg om hem te pas en te onpas te gebruiken.

En zoals je niet zomaar de beste bent, maar altijd de beste ín iets, is dat ook het geval als je de nummer 1 bent. De nummer 1 in kampeerartikelen (De-Wit.nl). De nummer 1 in lipcare (Labello). De nummer 1 in kalknagels (Nailner). Ik heb me nooit eerder afgevraagd wie de beste was in lipcare of kalknagels. Eerlijk gezegd heb ik überhaupt maar weinig nagedacht over begrippen als lipcare en kalknagels. Ik vraag me af of er in die categorieën veel concurrentie is of dat je sowieso in de top 10 terechtkomt.Creatief met taal - Nr. 1

Sommige bedrijven begrijpen gelukkig dat het weinig waarde heeft de beste te zijn in een zinloze categorie. Zij bestempelen zichzelf dus maar meteen als de nummer 1 van Nederland, zoals WTC.nl en Honig doen. Logisch, want wie noemt zichzelf nu de nummer 1 in oranje-pakjes-met-poedertjes-die-je-kunt-gebruiken-om-je-eten-op-smaak-te-brengen?

Creatief met taal - No. 1
Weet je even niks aardigs tegen je grootouders te zeggen? Dan geef je ze toch gewoon een nummer 1-mok? Dat kan nog van alles betekenen.

Weet je even niks aardigs over je grootouders te zeggen? Dan noem je ze toch gewoon nummer 1. Dat kan nog van alles betekenen. Flexa houdt een slag om de arm door te claimen het nummer 1 verfmerk van Nederland te zijn. Misschien zíjn er wel betere merken, maar binnen onze landsgrenzen is Flexa het beste. Of mooiste. Of voordeligste. Want wat ‘nummer 1 verfmerk’ nu precies betekent, is nog steeds niet helder.

Steinbergen is duidelijker: de nummer 1 trouwringenspecialist – wat een vreselijke slogan! Toch kan het nog erger. ‘Iedereen EHBO voor kinderen: de nummer 1 cursus kinder-EHBO.’ Ik weet niet hoe ik daar nog iets zinnigs over zeggen moet. Maar áls ik het weet, dan lees je het hier. Op de nummer 1 website Creatief met Taal.

Berber Bouma

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s