Vlinders in een nestje

IMAG6022Wie is er niet opgegroeid met Eric Carles Rupsje Nooitgenoeg, het hongerige beestje dat zich door appels, peren, pruimen, ijsjes en cakejes at tot hij er buikpijn van kreeg, een cocon voor zichzelf bouwde en twee weken later naar buiten krabbelde als een wonderschone vlinder? Iedereen kent het verhaal, iedereen weet dat elke vlinder eerst een rups was, behalve degenen die de inkoop en publiciteit voor Welkoop verzorgen.IMAG6018

Bij Welkoop worden namelijk nestkastjes voor vlinders aangeboden. Niet dat vlinders een nestje bouwen, het zijn immers geen vogels, maar afgaande op de afbeelding vinden de vlinders de kastjes wel heel móói. Rupsen kruipen er helaas niet op rond en babyvlinders zullen er dus ook niet in geboren worden. (Kun je het uit een cocon krabbelen eigenlijk wel vergelijken met een geboorte? En maken vlinders überhaupt een babytijd door?)

De vlindernestkast lijkt me een tamelijk zinloze uitvinding, maar wel één waar je goed over fantaseren kunt. Want zouden vlinders wél nestelen en in een kastje uit hun cocon komen, dan zou dat vast prachtige beelden opleveren.

IMAG6026Dus mocht je nog iemand kennen die werkelijk níéts van biologie weet en die sinds 1969, het jaar dat de eerste druk van Rupsje Nooitgenoeg verscheen, onder een steen heeft geleefd, verras hem dan met een vlindernestkast. Héél misschien is hij nog niet bekend met het verhaal van de metamorfose en zal hij enkele maanden verwachtingsvol bij zijn kastje zitten kijken. Want dat hebben ze bij Welkoop goed begrepen, getuige het advies dat bij de advertentie wordt gegeven: de nestkast is ‘ook leuk om cadeau te geven’.

Berber Bouma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s