In tút, in tekening en sûkelade

IMAG6101‘In tút, in tekening en sûkelade.’ Dat is het standaardantwoord van mijn vader als je hem vraagt wat hij hebben wil voor zijn verjaardag, Sinterklaas of Vaderdag. Een kus, een tekening en chocolade zijn genoeg om hem blij te maken. Die heeft hij dan ook vaak gekregen, waarschijnlijk tot teleurstelling van de commerciële partijen die graag geld willen verdienen aan deze ‘bijzondere dagen’.

Rond deze tijd staan winkelschappen, webwinkels en reclamefolders weer vol met zogenaamde vaderdagtips. Hogedrukreinigers, deodorant, boxershorts en boormachines, werkelijk álles om je vader te ‘verwennen’ wordt met schreeuwende teksten aangeprezen. Hup, naar de winkel! Of toch niet?

IMAG6104Ik ben de laatste om te ontkennen dat het ontzettend moeilijk is een goed cadeau te kopen voor de gemiddelde man. Veel wensen heeft hij vaak niet en wat hij wel graag hebben wil is óf te duur (een nieuwe auto of een notebook) óf hij schaft het zelf wel aan (‘Ik wil het nú hebben, dus waarom wachten?’).

Wat dat betreft stel ik het enorm op prijs dat zowel de middenstand als de grote ketens met me meedenken wanneer ik iets origineels zoek. Ik zou het dus best kunnen waarderen dat het ze lukt daadwerkelijk met bijzondere ideeën te komen. Tot je weet dat orginaliteit in dit geval betekent dat je je vader óp vaderdag zijn auto kunt laten wassen met 50% korting. Of dat je een plantengieter voor hem krijgt bij besteding van 25 euro in een bouwmarkt. Dat er gratis sokken zitten in de geschenkverpakking deodorant. IMAG6103 (2)

De slogan ‘Verras je NR.1 papa met het perfecte cadeau’ doet echter vermoeden dat er toch iemand is die écht een goed idee heeft. (Als het je lukt je over je nummer 1 ergernis heen te zetten, tenminste.) Helaas, ook de merken achter deze slogans gaan niet verder dan simpele cadeaus als douchegel, shampoo en aftershave. (Wie heeft eigenlijk bedacht dat verzorgingsproducten een cadeau zijn? In mijn ogen komen ze vooral over als een niet-zo-stille-hint dat iemand zich beter moet wassen.)IMAG6085

Wat de winkels me adviseren kan mij duidelijk niet bekoren en mijn vader waarschijnlijk evenmin, dus grijp ik ook dit jaar maar terug naar het welbekende recept: een kus, een tekening en chocolade. Dat de warenhuizen, drogisten en bouwmarkten daar niets aan verdienen is niet erg. Ik vrees dat er genoeg anderen zijn die hun vader wél met iets ‘bijzonders’ in de watten zullen leggen.

Berber Bouma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s