Snoep gezond, eet een appel. Of een peer. Een perenijsje. Perenijsjesvla. Perenijsjesvla? Néé!
Perenijsjes zijn te gek. Zeker met dit weer eet ik er meerdere per dag. Goede perenijsjes bevatten ongeveer 20% peer, smaken naar peer en als je ze eet proef je zelfs de structuur van stukjes perenschil. En omdat het ijsjes zijn, zijn ze niet alleen lekker, maar ook enorm verfrissend.
Melkunie produceert perenvla, Campina deed dat eerder ook. Best aardige vla, met een geel-groenige kleur en een smaak die in de verre verte lijkt op die van peer. Dat je geen echte peer proeft, is niet vreemd, want op de ingrediëntenlijst komt ook helemaal geen peer voor. En als je goed kijkt, zie je dat het eigenlijk geen perenvla is, maar perensmáákvla. Een klein verschil met grote smaakgevolgen.
Sinds vorig jaar heeft Campina echter iets nieuws, want ook hun is niet ontgaan hoe populair en lekker perenijsjes zijn. In de koelvakken staat nu dus Oostwestthuisbestvla met perenijsjessmaak. Voor wat betreft de naam is het een flinke mondvol, qua smaak valt het vies tegen.
Toegegeven: ‘vies’ is een te extreme benaming, maar van ‘lekker’ is beslist geen sprake. Het eerste deel van de naam, ‘Oostwestthuisbestvla’, impliceert dat je thuis het allerlekkerste krijgt. Het tweede deel, ‘met perenijsjessmaak’, wekt de indruk dat de vla naar perenijsjes smaakt. En hoewel men bij Campina vast zijn best gedaan heeft, kán dat natuurlijk niet. Een perenijsje is een waterijsje, perenijsjesvla is zuivel. De vla bevat maar 1% peer, de schilletjes ontbreken en hij is niet eens bevroren!
Perenijsjesvla bestaat niet. Alleen al door de naam ervan te gebruiken doet Campina het ware perenijsje tekort. Haal de perenijsjesvla uit de winkel (getuige de 35% kortingstickers doen anderen dat toch niet) en koop eens een perenijsje. Dan ontdek je pas wat écht lekker is!