Lezers helpen lezers

Gehoorapparaatjes“Mijn vader weigert zijn Oticon-gehoorapparaatjes te dragen. Kan iemand ze gebruiken?” – “Weet iemand of de met bijenwas geïmpregneerde Swifferdoekjes nog te koop zijn?” – “Gratis op te halen: Feyenoord Magazine (2007-2014) en Feyenoord Hand in Hand (1998-2013). Grotendeels compleet.”

Bovenstaande berichtjes en nog veel meer verrassende, opmerkelijke en soms aandoenlijke oproepen zijn te vinden in de rubriek Lezers helpen lezers in het Algemeen Dagblad. Ze roepen vragen op. Wat voor eigenwijze vader is dat die zijn gehoorapparaten niet gebruiken wil? Of kletst zijn vrouw zó veel dat hij haar liever níet hoort dan wel? Die oproep over Swifferdoekjes, zou daar ook iemand op gereageerd hebben met enkel “Ja, dat weet ik”? En als iemand Feyenoord Magazines zomaar van de hand doet, wil ik toch weten wat daar achter zit. Zou PSV nu een fan rijker zijn?

Sommige mensen laten in hun oproep weten tamelijk flexibel te zijn in hun vraag: “Wie kan mij helpen aan een oude eikenhouten plank van circa 2 meter lengte, 20 cm breedte en 2,5 cm dikte? Teakhout is eventueel ook prima.” Wauw! Ik mag zelfs kiezen van wat voor hout de plank is die ik op de post doe! Zou de eettafel kapot zijn? Of wordt de boekenkast vergroot?

Andere keren begrijp je echter echt niet waarom mensen iets willen hebben: “Ik zoek een haakpatroon voor een koffiefilterhouder. Wie helpt?” Een koffie-filter-houder. Ik gebruik altijd het doosje waarin ik de filters koop. In een uiterst geval zou ik een houder kopen bij Blokker of HEMA. Maar er één háken? Nee. Nooit.

Toch lijkt de rubriek zijn vruchten af te werpen, getuige berichten als “Na mijn oproep voor kippenafbeeldingen heb ik veel foto’s ontvangen. Dank. Ik kan weer verder met mijn kippentekeningen” en “Graag wil ik iedereen bedanken voor het toezenden van rode knopen voor mijn schilderij.” Ik twijfel er dan ook niet aan dat nu ergens een dolgelukkig jongetje woont dat de muren van zijn kamer heeft behangen met medailles van de avondvierdaagse. Mooi, wat mensen voor elkaar kunnen doen.

Medaille

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s