‘Bewuste’ taalfouten

‘En mochten jullie het je afvragen: de spelfouten in mijn Powerpoint zijn bewust gemaakt, om jullie alert te houden.’ Mijn collega dekt zich goed in voor ze aan haar presentatie begint. Het kan misschien bedreigend voelen, spreken voor docenten Nederlands, maar we zijn wat gewend. Te veel zelfs, als je het mij vraagt.

Help ik wordt slim!Van leerlingen hoor ik al jaren bijzonder beroerd geformuleerde zinnen. ‘Naar schooltijd ga ik met me vriendinnen na de stad.’ ‘Weet uw waarneer hun naar ons toe komen?’ Je kunt stellen dat ik mijn werk als lerares niet goed doe, maar er zijn nu eenmaal anderen die meer invloed hebben op het taalgebruik van mijn leerlingen dan ik.

Op sociale media kom je bijna meer berichten tegen mét dan zónder spelfouten. Kennelijk maakt het veel mensen niet uit hoe hun berichten geschreven zijn, ‘as ze ma snappen wat ik bedoel’. Hoe zit het dan met serieuze bedrijven en instellingen? Die doen toch wel hun best professioneel over te komen?

VerassingOp straat, in kranten en op (nieuws)sites zie ik steeds meer fouten. Knullige d/t-fouten, maar ook zinnen die zó slecht geformuleerd zijn, dat ze de twijfelachtige eer krijgen vermeld te worden in de rubriek Ruggespraak van Onze Taal of op Taalvoutjes.nl. Ik lach er vaak hardop om, maar zit ondertussen met gekromde tenen. Hoe kan het dat niemand al die fouten gezien heeft vóór ze gepubliceerd werden?

Toen ik een kennis laatst wees op de taalfouten op de site van het reclamebureau waar hij werkt, legde hij me uit hoe het zit. Ze kúnnen daar wel goed spellen, maar maken de fouten bewust. Potentiële klanten maken ze namelijk óók. En zolang mensen in Google zoekwoorden als ‘plakstikkers’ blijven intypen, staan die begrippen ook op hun site. Alles voor de vindbaarheid op internet.

A2Z reclameVindbaarheid, ja ja. En die andere fouten op de website dan? Als we de standaard van onze taal moeten aanpassen aan het niveau van de slechtste gebruiker, blijft er niet veel van over. Liever kijk en luister ik nog eens naar een presentatie van mijn collega. Ik zal alert blijven en haar achteraf helpen eventuele fouten te corrigeren. Taalverbetering, dáár ga ik voor.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s