Echt veel vragen

Vrijdagmiddag. Mijn ‘gewone’ lessen vervallen, vanmiddag mag ik leerlingen van groep 8 van verschillende basisscholen laten ruiken aan het voortgezet onderwijs. Omdat ik onze potentiële eersteklassers niet meteen wil afschrikken, doen we geen werkwoordspelling, maar gaan we spelen met taal. We gaan elfjes schrijven.

Kijk- en doemiddag Bouwmanschool - Berber BoumaSommige kinderen weten meteen waarover hun elfje moet gaan, andere twijfelen erg lang voor ze het eerste woord op papier zetten. Een meisje laat mij haar gedichtje lezen, maar het telt twaalf woorden en dat is toch echt niet de bedoeling van een elfje – een gedicht dat precies elf woorden telt. Eerst geef ik haar complimenten, daarna tips om haar elfje in te korten.

20160115_163629Een paar jongens maken zich er wel erg makkelijk vanaf door op de eerste regel over een Snickers te schrijven dat hij ‘lekker’ is en op de tweede ‘heel lekker’. Ik wil graag meer weten. Hoe voelt het als je een hap van een Snickers neemt? Wat proef je? Waarmee kun je die smaak vergelijken? De jongens vinden dat ik wel erg veel vragen stel, maar gaan toch aan de slag.

20160115_163750Ik loop verder en sta versteld van de resultaten. Tussen deze achtstegroepers blijken echte woordkunstenaars te zitten. Ook een jongen die verbaasd opmerkt dat hij niet wist dat Nederlands en pannenkoeken samen kunnen gaan. Een andere die zich gedist voelt wanneer ik zeg dat hij best over swag mag dichten, maar dat hij dat dan wel met een s moet schrijven, niet met een z.

20160115_163611
Dan steken de jongens van het Snickersgedicht hun handen op. ‘Juf!’ beginnen ze enthousiast. ‘We hebben twee elfjes geschreven! Eén over Snickers en één over… eh… u.’ Ze twijfelen kort en laten het me dan lezen:

Vragen
Veel vragen
Echt veel vragen
Deze vrouw stelt veel
Vragen

20160115_163441Tot hun opluchting lach ik met de jongens mee. Wat zij waarschijnlijk als een grap zien, zie ik als een groot compliment. Ik mag leerlingen vragen stellen en hen aan het denken zetten en krijg er nog voor betaald ook. Wat een superbaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s