Kwijt

De bibliotheek is al jaren één van mijn favoriete plekken. Boeken ruiken lekker en de structuur van het papier voelt zo fijn. Als klein meisje bezocht ik wekelijks de bibliobus in het dorp, die me al gauw te klein werd, later haalde ik mijn hart op in de grote bieb in de stad. Het voelde zo rijk te dwalen tussen de rekken vol verhalen en de eindeloze rijen potentiële kennis!

Literatuur bibliotheekVandaag echter vliegen de boeken me aan. Op de begane grond gaat het nog goed, maar op de eerste verdieping, niet alleen vanwege de koffieafdeling mijn favoriet, krijg ik het benauwd. Tussen de literaire boeken staan ineens geschiedenisverhalen en waar de psychologische romans stonden, staan nu titels uit de categorie ‘sport en spel’. Mijn ademhaling versnelt terwijl ik de afdeling rondkijk en algauw raak ik helemaal in de war. Alle boeken staan door elkaar – verkeerd – en daar houd ik niet van.

Vroeger had je nog gewoon de scheiding tussen fictie en non-fictie. De ene categorie stond op alfabetische volgorde, de andere op nummer en ik vond altijd precies wat ik zocht. De bibliotheek was overzichtelijk en geordend en het geheel straalde een plezierig soort rust uit.

Maar toen kwamen de categorieën: waargebeurd, streekroman, fantasy, liefde, detective, spanning… Elke soort stond ergens anders. Ik moest niet alleen wennen aan deze nieuwe indeling, het had nog een extra gevolg: ik kwam in een boekenbubbel terecht. Mijn voorkeur ging vóór die tijd al uit naar psychologie en literatuur; nu las ik helemáál niets anders meer.

Kennelijk ziet men ook bij de bieb in dat zo’n versplinterd boekenbestaan niet zaligmakend is, want de titels zijn dus weer door elkaar gezet. Ik waardeer het idee dat men mijn bubbel doorprikt en me zo helpt weer eens een ander genre te lezen, maar hóé moet ik nu kiezen en wáár moet ik beginnen? De literaire boeken gaan zonder aankondiging over in die voor de jeugd en pas na twee rondjes om mijn as ontdek ik waar het alfabet met ‘volwassen titels’ verder gaat. Waar zijn de eerdere orde en netheid gebleven?

Herindeling kwijt

En passant zie ik dat de boeken uit de categorie waargebeurd nu ook op de eerste verdieping staan. Die horen hier niet, die stonden beneden en daar horen ze te blijven. Ik trek het allemaal niet. Ik weet wel dat ik me druk maak om niets, dat ik even diep moet ademhalen en me neer moet leggen bij de nieuwe situatie – ik heb er immers toch geen invloed op.

Het paniekgevoel neemt echter alleen maar toe. Op briefjes bieden bibliotheekmedewerkers me aan te helpen zoeken als ik iets niet kan vinden. Ik zou niet weten hoe ze dat moeten doen nu ik niet een titel, maar mezelf kwijt ben. Ik draai me om en ga naar beneden. Zonder boeken loop ik de bieb uit.

4 reacties

  1. Ik vind het klinken als een kleine ramp…. Kan me helemaal voorstellen dat je jezelf ( en de boeken ) kwijt bent.. Succes met een volgende poging !

    Geliked door 1 persoon

  2. Herindelingen zijn gewoon niet leuk. Ik heb ook een hekel aan de herindeling van de supermarkt: waarom? De spullen stonden toch goed waar ze stonden? Waarom moet dat anders? En waarom leveren ze geen plattegrondje mee???

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s