Kerst in Oud Kampen

Duizenden mensen schuifelen traag door de binnenstad; je kunt over de hoofden lopen. Dat is ook niet vreemd: de straten en steegjes zijn prachtig versierd en overal waar je komt word je verrast door dans, muziek en straattheater. Kerst in Oud Kampen viert zijn twintigjarig jubileum en de organisatie van het festival grijpt de gelegenheid aan om flink uit te pakken.

IMG_4385De stad ademt de sfeer van lang vervlogen tijden. Niemand zal geloven dat vroeger echt alles beter was, maar nu straalt iedereen geluk uit. Dansers zwieren over de podia die op de pleintjes zijn gebouwd, koren en musicalgroepen zingen vol overgave en achter elke straathoek vind je iets nieuws: een kerstmarkt, een theaterscène of een koek-en-zopie-tentje.

Honderden kunstenaars en vrijwilligers zetten zich ieder jaar in om het festival tot een succes te maken. Ik heb de afgelopen edities al veel vrienden, collega’s, leerlingen en andere bekenden op de planken zien staan. Dit weekend betreedt het dochtertje van vrienden voor het eerst het podium met haar musicalklasje. Wat zal ze het van tevoren spannend vinden, maar hoe trots zal ze zijn wanneer ze achteraf het applaus in ontvangst mag nemen!

IMG_2784

Op het Van Heutszplein, tussen de IJssel en de bibliotheek, verrijst traditioneel een nostalgische kermis. Vanuit het kleine, maar mooi verlichte reuzenrad kijken mensen, voornamelijk jongeren, uit over de menigte. Anderen laten zich tot misselijkheid toe rondzwaaien in de zweefmolen of genieten van zuurstokken, oliebollen en andere zoetigheid.

De droge lucht van knapperend vuur prikt in je ogen wanneer je door de straten loopt, maar wordt algauw verdreven door die van warme glühwein en chocolademelk. Langs de gevels staan dennen en sparren. Tussen de huizen hangt was te drogen en overal schitteren lampjes en glittert kerstversiering.

Wasgoed Kerst in Oud Kampen

Kerst in Oud Kampen is een prachtig evenement dat ieder jaar terecht vele bezoekers trekt. Alle kleuren, geuren, geluiden, lichten en vooral de enorme drukte maken het echter een hel voor wie ook maar een beetje prikkelgevoelig is. De vorige keren dat ik het festival bezocht, resulteerden dan ook vaker in een gevoel van lamgeslagen overrompeling of overprikkelde paniek dan in de mooie, nostalgische avond die het had moeten zijn.

Dit jaar doe ik het dan ook anders: één dag voor het zogenaamde feest losbarst, kijk ik in de stad hoe tientallen mensen in de weer zijn met het versieren van de binnenstad. De decorstukken zijn fantastisch en het Keizerskwartier is weer schitterend verlicht, maar ik verheug me vooral in de gedachte dat ik de komende dagen níet in die drukte hoef te verkeren.

IMG_2773

Met volle teugen zal ik genieten van alle prikkels waaraan ik mezelf niet blootstel. Er zullen ongetwijfeld geweldige optredens aan mij voorbij gaan, maar ze wegen geenszins op tegen de rust waar ik zo naar verlang. Kerst in Oud Kampen – de thuiseditie. Ik kijk ernaar uit.

Eén reactie

  1. Hoe mooi het er ook uitziet, ik vind het een prestatie dat je de vorige edities hebt overleefd…
    ( ik heb de link bekeken, en wordt al haast druk als ik het programma zo zíe… )

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s