Ongeschikt

‘Mijn mama is ook een juf,’ vertelt mijn jongste trots aan de leidster -juf- van de buitenschoolse opvang als ik de meiden daar ophaal. De bso-juf weet dat al, ik heb één van haar zoons nog in de klas gehad, maar speelt verbazing. ‘Ja, echt!’ bevestigt de oudste daarop. ‘En later willen wij óók naar haar school.’

Ik slik en verbijt mijn tranen. Nóg meer tranen. Ik heb vandaag al zoveel gehuild, dat ik dacht dat mijn ogen nu wel leeg zouden zijn. Toch verdringen de tranen zich achter mijn oogleden, staan ze te popelen om langs mijn wangen naar beneden te mogen rollen.

OngeschiktAls één ding me na het gesprek van vanmorgen duidelijk is geworden, is het wel dat mijn meisjes later niet bij mij in de klas zullen zitten. Ik ben ongeschikt verklaard. Het krassende geluid van een potlood, dat net als bij die reclames van defensie het vierkante vakje inkleurt, blijft maar klinken in mijn hoofd. Ongeschikt.

Ik ben een goede docent. Ik heb twee lerarenopleidingen en een stapel cursussen gedaan. Ik heb jaren voor de klas gestaan en letterlijk honderden leerlingen naar het volgende jaar of door hun examen geholpen. Ik heb samengewerkt met collega’s, ouders en betrokkenen van buiten school. Ik heb lessen ontwikkeld, schoolkranten gemaakt, valentijnscommissies opgericht en nog zoveel meer. En toch krast dat potlood. Ongeschikt.

Na een jaar gedeeltelijk in de ziektewet volgt automatisch een arbeidsdeskundig re-integratieonderzoek. De bedrijfsarts had me er al op voorbereid. ‘Houd er rekening mee dat het nooit meer zo wordt als het was,’ zei ze. Dat snapte ik. Na drie burn-outs in dertien jaar moet er inderdaad wat veranderen. Ik wil niet nóg een keer onderuit gaan. Had ik toen al kunnen weten dat alle grond vandaag onder mijn voeten vandaan geschoffeld zou worden?

Op de radio hoor ik het zoveelste nieuwsbericht over het lerarentekort. Ja, denk ik mistroostig. En dat zal alleen maar groter worden, want straks is er wéér een minder. Een kennis meldt op sociale media dat ze het roer omgooit en aan de verkorte PABO begint. Zíj wel. Al het onderwijsnieuws komt binnen alsof het speciaal voor mij bedoeld is. Nee, erger nog: tégen mij.

Ongeschikt.Hoewel we leerlingen al jaren zogenaamd passend onderwijs moeten bieden, bestaat passend onderwijs voor docenten nog steeds niet. Daar wringt meteen de uitkomst van het onderzoek: Berber is een goede docent, maar niet geschikt voor het onderwijs. Mede vanwege haar autisme 100% ongeschikt.

En alle goede dingen dan? De lol samen met kinderen en collega’s? De complimenten die ik krijg, de goede resultaten die mijn leerlingen halen? De fijne gesprekken met ouders? De etentjes, schoolkampen en -feesten met mentorleerlingen? De trots die ik met leerlingen deel wanneer dingen wél lukken? Ongeschikt.

Ongetwijfeld komt alles goed. Later. Met therapieën en jobcoaches en weet ik wat meer. Uiteindelijk vind ik vast leuk werk op een plek die wel bij me past. Tot die tijd zit mijn hoofd echter vol woede, frustratie en verdriet en laat ik de tranen voor de zoveelste keer stromen.

15 reacties

 1. Wat een bullshit. Dit is puur een ‘administratief oordeel’ omdat je werkgever jouw onvoldoende ondersteuning kan bieden om optimaal te kunnen functioneren is niet de werkgever fout maar ben jij ongeschikt. Hier wordt ik boos van, jammer dat ik geen arbeidsrechtadvocaat ben anders zou ik gaan kijken wat ik voor je kon doen. Laat niemand je aanpraten dat je ongeschikt bent! Heel veel sterkte

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn god wat naar om te lezen maar voor vooral jou. Laat een UWV Arbeidsdeskundige je niets aanpraten. Je bent hartstikke geschikt. Jouw vormpje waarop je zelf ook het gelukkigst werkt moet je uitvogelen. Dat gaatje lukken!😘

  Geliked door 1 persoon

 3. Ongeschikt biedt je misschien meer kansen dan je nu kan bedenken. Ik hoop dat jij jouw talenten op een ander spoor weer volledig kan in zetten.

  Anderzijds….. Schandalig dat er zo met werknemers om wordt gegaan!!! Ze weten niet dat ze goud in hebben omdat het allemaal onpersoonlijk wordt. Sterkte!! TOPPER, ook jij bent het beste waard!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ongeschikt biedt je misschien meer kansen dan je nu kan bedenken. Ik hoop dat jij jouw talenten op een ander spoor weer volledig kan in zetten.

  Anderzijds….. Schandalig dat er zo met werknemers om wordt gegaan!!! Ze weten niet dat ze goud in hebben omdat het allemaal onpersoonlijk wordt. Sterkte!! TOPPER, ook jij bent het beste waard!

  Geliked door 2 people

 5. Hemel, inderdaad is onderwijs niet passend gemaakt voor veel docenten en is t vertrek van jou een aderlating…
  Bizar dit, ik wens je een carrière toe met veel arbeidsgeluk en waardering die je verdient, voor mij ben je zeker geschikt als docent, collega en opvoeder van de kinderen van anderen. Sterkte meid😘

  Geliked door 2 people

 6. Wat ontzettend vervelend en naar voor u. Ik ben het er niet mee eens dat u ongeschikt zou zijn als docent.
  Voor mij was u namelijk wel geschikt als docent. Ik kijk met veel plezier terug op de keren dat ik les van u had op de Noordgouw, niet alleen omdat ik de lessen leuk vond maar ook omdat ik me bij u gezien voelde. Dat kan een wereld van verschil maken voor sommige kinderen.
  Ik hoop dat u uiteindelijk leuk werk vind en dat u door blijft gaan met schrijven want u hebt talent.

  Geliked door 1 persoon

 7. Het is totaal verkeerd te denken dat een autist geen goede onderwijzer of opvoeder zou kunnen zijn. In de vorige eeuwen was die betiteling nog niet in voege en werden mensen ook zo niet onderverdeeld dat ze statistiek als onbevoegden of onbekwamen zouden gecatalogeerd zouden worden.

  Voorgaande eeuwen hebben voldoende aangetoond dat bepaalde autistische typen uitstekende leerkrachten en wetenschappers zijn geworden.

  Geliked door 1 persoon

 8. Laat je hoofd niet vol van woede, frustratie en verdriet zijn. Je mag gerust de tranen voor de zoveelste keer latten stromen, maar wees gerust dat de volhouder wint.

  Er is helemaal geen reden om de bureaucratische wereld haar gelijk te geven. als je gelooft in je droom, komt het er op aan om je niet te laten doen en door te zetten, de anderen van hun ongelijk te bewijzen.

  Hou vol en verwerf al doorzettend nog meer kracht om een goed docent te worden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s