Hogerop

Met twee huilende meisjes loop ik naar huis. De ene zit snotterend op mijn heup, de andere laat zich gedwee meevoeren aan mijn hand. Boomklimmen is leuk – voor even.

Dochter in boomGisteren had de oudste de klimboom ontdekt, op nog geen tweehonderd meter van ons huis. Twee schoolvriendinnetjes hadden hem aan haar laten zien en voorgedaan hoe je hoog in de takken kon klimmen. Nu wilde zet het zelf proberen.

‘Toe maar,’ had ik gezegd. ‘Jullie mogen samen wel gaan.’ Opvoeden is loslaten, zeggen ze, en dit leek me een mooi moment om dat credo in de praktijk te brengen. De meisjes hadden echter allerlei bezwaren. ‘Maar wat nou als we thuis moeten komen? Jij weet niet waar het is,’ wierpen ze tegen. ‘En wat als we niet meer naar beneden durven? Of als we vallen?’

Zij waren er duidelijk nog niet aan toe om losgelaten te worden, dus togen we met ons drieën naar de boom. Het was werkelijk een prachtexemplaar. De vele horizontale takken riepen je, nodigden je zelfs uit om erop te gaan staan of je eraan op te trekken.

Boomklimmen.De oudste klauterde bewonderenswaardig vaardig naar boven, sneller en hoger dan ik dacht dat ze zou durven. De jongste vond het spannender. Zij wist niet waar en hoe ze moest beginnen en waagde aan mijn hand een paar voorzichtige stapjes op de takken.

Vanzelfsprekend volgde een fotomoment. Nog één. En nog één. De jongste verlegde haar grenzen door zich langzaam, maar zonder hulp te verplaatsen, haar zus door nog veel verder omhoog te klimmen, tot waar de takjes toch wel érg dun waren.

Selfie boomklimmen‘Pas je op dat je niet naar beneden valt?’ hoorde ik mezelf roepen. Meteen daarop sloeg ik mijn hand voor mijn mond. Vallen hóórt bij boomklimmen, dat gebeurt nu eenmaal. Wie heeft er hier eigenlijk moeite met loslaten?

Uiteindelijk bezeerden ze zich allebei toch. De jongste bij het naar beneden klimmen, de oudste toen ze bij de laatste sprong hard op haar billen terechtkwam. Ik vind het niet erg dat ze even huilen. Ik ben juist trots dat ze het -letterlijk- hogerop durfden te zoeken.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s