Voorpret

Een zoete, vette geur walmt vrijwel onophoudelijk mijn neusgaten in. Uit de radio galmt de Album Top 1000 en de meiden dartelen door de tuin; ze hebben een hindernisbaan gemaakt. De jongste komt even bij me kijken. ‘Mam, de schaal met oliebollen is bijna vol,’ stelt ze vast. ‘Denk jij ook dat we er nog één moeten proeven?’

Ik heb niet veel met de feestdagen en de verplichte gezelligheid die daar bij komt kijken. Tenminste, dat is wat ik mezelf voorhoud. Als het erop aan komt, moet ik toegeven dat ik toch meer waarde hecht aan sommige tradities dan ik dacht.

Tijdens de jaarwisseling zijn de meiden bij hun vader, dus vieren we oud en nieuw dit jaar al wat eerder. Dat begon met het kindervuurwerk dat we op zolder terugvonden. Echt vuurwerk is verboden, maar dat vinden mijn meisjes helemaal niet erg; ’t is veel te eng. De sterretjes daarentegen bewonderen ze met glimmende ogen en de grondbloemen doen ze enthousiast na: met klapwiekende armen rennen ze door de tuin en draaien rondjes om hun as. Ik kijk toe en geniet.

Gisteren hebben we wafels gebakken. Toen we in de supermarkt waren om de ingrediënten te halen, vroeg ik de meiden terloops of ze misschien ook oliebollen wilden maken. ‘Tuurlijk!’ riepen zij. Mijn hart maakte een sprongetje. Ik kan wel zéggen dat ik het voor hen doe, maar eigenlijk vind ik de jarenoude baktraditie zelf nog het leukst.

Tijdens het bakken van de wafels kwamen de meiden al snel tot de conclusie: ‘Het worden er veel te weinig.’ De enige oplossing zat hem in meer beslag, dus dat hebben we gemaakt. Natuurlijk zitten we nu met veel te veel wafels, maar ik heb méér: ook twee heel blije dochters.

Ondanks dat het nog geen oudjaarsdag is, gaat het oliebollenbakken vandaag als vanouds. De meisjes scheppen om de beurt bollen uit het beslag, waar ze na het bakken vogels, dinosaurussen en dolfijnen in herkennen. Tussendoor vliegen ze fanatiek over hun hindernisbaan.

Ook van de oliebollen zullen we er straks veel te veel hebben en morgen, wanneer het er éigenlijk tijd voor is, zullen ze al veel minder lekker smaken. Het geeft allemaal niet. Morgen is het oud en nieuw, maar wíj hebben ons feestje al gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s