Berber Haalt Bier

‘In welk jaar werd de eerste kerstkaart verstuurd?’ vraagt de collega die de rol van quizmaster op zich heeft genomen. In mijn team wordt direct zacht fluisterend nagedacht. ‘Wanneer werd de boekdrukkunst uitgevonden?’ wil iemand weten. ‘Kerstkaarten kon je toch ook gewoon schríjven?’ oppert een ander. ‘Drieduizend jaar voor Christus,’ stelt een derde voor, nota bene docent geschiedenis. Even valt iedereen stil, dan barsten we in lachen uit.

Hoewel we allemaal moe zijn en toe aan vakantie, zit de sfeer er deze middag goed in. We zijn verwelkomd met gezang door collega’s die speciaal voor vandaag een koortje vormden. Een teamleider en de directeur hebben ons toegesproken, we hebben kaarsjes aangestoken en nu mogen we quizzen.

Zodra de teams waren gevormd keken we allemaal spiedend de aula rond. Hebben we de goede teamgenoten? Maken we in deze samenstelling kans op de winst? De eerste opdracht was om een teamnaam te verzinnen. ‘Bedenken jullie maar wat,’ had ik gezegd, ‘dan ga ik wel drinken halen. Wat mag het zijn?’ En ziedaar onze naam: Berber Haalt Bier.

We nemen onszelf niet al te serieus, maar de quiz des te meer. Zeker als blijkt dat we na de ronde met vragen over kerst in de bovenste regionen staan, raken we op stoom. De tweede ronde gaat over het nieuws van het afgelopen jaar. Aan mij heeft het team niet veel, maar gelukkig weten anderen wel dat de storm die in februari over ons land raasde Eunice heette.

De derde ronde gaat over onze school. Sommige vragen lijken onmogelijk te beantwoorden, zoals: wat is er bijzonder aan 8 februari? Ik blijk echter geniale teamgenoten te hebben, want één van hen fluisterroept bijna direct: ‘Zaagmans! Het schooljaar is op de helft!’ Het antwoord is nog goed ook.

Dan hebben we nog één ronde te gaan. We hebben al verschillende teams achter ons gelaten en volgens onze berekeningen staan we twee punten voor op onze directe concurrenten. Is die voorsprong verwaarloosbaar of zal hij voldoende zijn?

De laatste serie vragen gaat over Kampen, de stad waar onze school staat en waar ik al ruim twintig jaar woon. Ik mag mezelf dan Friezin noemen, ik blijk behoorlijk ingeburgerd. Mede daardoor kunnen we invullen hoe de molen aan de IJssel heet, wat de eigenlijke naam van de Bovenkerk is en wie de huidige en de vorige burgemeester van de stad zijn. Even is het nog spannend, maar dan blijkt team Berber Haalt Bier winnaar van de eeuwige roem.

Lachend geven we elkaar high fives. Waarschijnlijk weet niemand over twee dagen nog wie er gewonnen heeft, maar wíj zullen het niet vergeten. En als dan over een jaar gevraagd wordt wie de vorige pubquiz won, vullen we het juiste antwoord zó in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s