Regenboogeddy

De meiden zeuren al zo lang om een huisdier dat ik er nu wat aan wil doen. Het is hoog tijd dat ze zelf ervaren dat zo’n beest eigenlijk helemaal niet leuk is; je moet hem verzorgen, zijn bak verschonen, eten geven en nog zo veel meer. Ik bel een vriendin en vraag of we haar hamster mogen lenen. ‘Ja hoor,’ antwoordt ze, ‘maar dan moet je wel opschieten, want hij kan elk moment doodgaan.’ Lekkere start.

hamster eddyNog geen dag later staat er een kooi met een kleine witte hamster in de kamer. De meisjes zijn verrukt. ‘Hij ziet er zo zacht uit!’ ‘Wil je hem aaien?’ ‘Nee, dat durf ik niet.’ Eddy zit in zijn kooitje en wat hen betreft blijft hij daar voorlopig ook. Maar hij is wel lief.

Ik verwacht dat ze binnen twee dagen wel op de hamster uitgekeken zijn, het tegendeel blijkt waar: ze vinden hem steeds leuker en durven ook steeds meer. Eddy kruipt door de wc-rolletjes die ze in zijn bak leggen en hij knabbelt aan het fruit dat ze hem geven. Ze kijken stralend toe. Een dag later aaien ze hem heel voorzichtig over zijn rug.

eddy in 't kasteelVanaf dat moment gaat het snel. Ze halen de kooi van zijn bak en bouwen met blokken kastelen voor Eddy om in te wonen. Ze zingen liedjes voor hem en de oudste wil hem af en toe op schoot. Ze gaan zelfs vrolijk mee naar de dierenwinkel om nieuw voer voor hem te kopen!

Ik heb nauwelijks verstand van hamsters, maar wel genoeg om te zien dat Eddy erg oud is. ‘Kan het zijn dat hij blind is aan één oog?’ vraag ik mijn vriendin. ‘Er lijkt zo’n grijzig vliesje voor te zitten.’ ‘Kan best,’ antwoordt zij. ‘Hij is ten slotte ook al negen maanden over datum.’ Hm. Zouden de meisjes binnenkort hun eerste huisdierenbegrafenis hebben?

winkelen met eddyZe spelen ondertussen vrolijk verder. Ze laten Eddy door de kamer scharrelen en brullen heel hard ‘Eddy alarm!’ als ze hem zelf niet meer op durven te pakken. Ze doen boodschappen met hem, waarbij Eddy koopwaar is. Ze bouwen tunnels, huizen en tenten en soms zelfs een heuse speeltuin, compleet met glijbaan waar het arme beest van af moet.

‘Mama, ik denk dat ik verliefd ben op Eddy,’ bekent de oudste op een dag. ‘Mogen we hem houden?’ ‘Nou, ik weet niet of dat wel kan,’ begin ik voorzichtig, tot de jongste tussenbeide komt: ‘Nee! Ik wil deze witte Eddy niet, ik wil een nieuwe. Ik wil een regenboogeddy!’ Ai. Ik vrees dat mijn anti-huisdierplan mislukt is.

9 reacties

 1. Je hebt me weer hardop doen lachen, dank je !
  Veel plezier / succes met je toekomstige nieuwe huisgenoot, hihi… ( kun je ze anders niet gewoon aanmelden als enthousiaste vrijwilligsters bij de plaatselijke kinderboerderij ? of zouden ze dan een geitje mee voor in de tuin willen, denk je.. ? )

  Geliked door 1 persoon

  • Graag gedaan en dank voor je complimenten, José!
   De jongste vindt de kinderboerderij leuk, de oudste blijft volhouden dat dieren stom zijn. Misschien dat er na deze nog een nieuwe Eddy komt, maar ik hoef echt geen andere huisdieren.

   Like

 2. Hi, een huisdier kan geweldig zijn voor kinderen en ze kunnen er veel van leren. Ik raad dan ook aan je verder te verdiepen in de zorg voor een diertje. Dit is de site met richtlijnen en tips voor hamsters: https://www.licg.nl/konijnen-en-knaagdieren/hamster/
  Je kan hier ook informatie vinden over andere dieren trouwens. Tot slot wil ik ook nog zeggen dat hamsters nachtdieren zijn en dit maakt ze niet altijd geschikt voor kinderen.

  Like

 3. Voor een dwerghamster wordt een kooi van minimaal 70×40 cm aangeraden. Het huidige loopwiel is veels te klein en zorgt voor pijn bij het diertje…20cm is de perfecte maat. Verder zijn hamsters nachtdieren en is het af te raden ze overdag wakker te maken. Je verstoort zo hun natuurlijke ritme en zorgt voor slaap tekort.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat fijn dat de kinderen hansters leuk vinden! Ik ben alleen bang dat jij en je kinderen een beetje een verkeerd beeld hebben van hamsters. Het zijn namelijk nachtdieren die onzetend druk zijn, de hele dag onder de grond zitten en veel ruimte nodig hebben. Zo hoort een dwerghamster eigenlijk al meer dan 15cm bodembedekking hebben. Hamsters kunnen snel “agressief” worden als ze telkens wakker worden gemaakt om te spelen. En wat gaat er gebeuren met de hamster als hij gaat bijten? Vinden de kinderen hem dan nog steeds leuk? Als voorbeeld mijn hamsters worden rond 10/11 uur s’avonds wakker en gaan om 5/6 uur s’ochtends weer hun nest in. Niet echt gezellig voor de kinderen dus. Ratten of cavia’s uit een opvang (deze dieren zijn ouder en zo kan je het karakter beter zien) zijn geschikter al moet je ze natuurlijk net als alle andere dieren niet behandelen als speelgoed. Ratten en cavia’s moeten trouwens wel met meerdere zitten omdat het groepsdieren zijn.

  Geliked door 1 persoon

 5. Een hamster is geen speelgoed en moet je niet overdag wakker maken, zoals je zegt ie hij al oud en zal het beestje veel stress ervaren als er geschreeuwt word en constant wakker word gemaakt. Ook is het hokje kleiner dan de minimale maat voor een dwerghamster.. ook is het radje te klein wat je kunt zien aan de gebogen rug, deze moet recht zijn wanneer hij in het radje rent. Als jij je kinderen juist wilt leren met dieren om te gaan moeten zij leren dat dit GEEN speelgoed is!!

  Geliked door 1 persoon

 6. ken je niet, maar wat een vreemde blog. hem van de glijbaan laten gaan? hem als koopwaar door de living duwen? en dat voor een diertje, dan nog eens op leeftijd? … Ik vind dat deze blog weinig respect doet voelen voor het arme dier…. Het lijkt of jullie hebben het over een hoopje plasticine..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s